Pages

Friday, December 20, 2013

Perth, Australia-part 1

Assalamu'alaikum... 

alhamdulillah, syukur ya allah diatas segala kurniaanmu.

awal tahun hari tu, sahabatku nadhilah telah bagitahu bahawa alia,adiknya bakal habis belajar di bidang kedoktoran.

TAHNIAH alia, bangga sebagai anak melayu boleh menjadi salah seorang pelajar terbaik.

hanya dengar dan bangga. saat nad mengajak saya dan sahabatku k zura pergi ke australia bersama2, dengan tidak diduga terus kol en suami bertanyakan perihal ini. en suami adalah seorang yg sporting dan terus memberi kebenaran. Walaupun dia tahu dia bakal ditinggalkan seminggu. Tak pe sekali sekala katanya, lagipun dia kenal sangat dengan dua orang sahabatku ini. hendak2 tambang pun murah berbanding harga biasa. kami kena bgtahu jawapan cepat, jika tak, akan offer orang lain. setiap kali nk ke oversea misti adhock. plan nya nak pergi bulan november.sambil jemput alia, sambil berjalan2 pusing2 perth sempena alia habis belajar. keputusan yang sukar juga sebab misti memerlukan perbelanjaan yang sangat besar.  

Kalau nak tahu, saya ni teringin sangat nak ke korea, dan berusaha untuk mengumpul skit2.he3. saya usha sikit2 dan kutip nasihat dari kengkawan yang telah pergi.termasuk nad. Dia sarankan pergi tanpa pakej.sebab lebih murah dan tak terikat serta puas hati boleh pergi ke mana yang kita nak pergi dan tak terlalu mengejar masa dalam satu2 tempat tu. dah plan lama dengan seorang sahabat ni, tapi cam sedey lak nak cerita.sebab saya tak tahu sebab apa dia buang saya dari pertengahan tahun hari tu.sikit2 dia jauh dari saya tanpa saya tahu sebabnya.kalau nak ikutkan, kami merancang untuk pergi bersama2 family masing2. permandangan di korea sangat menarik hati, kalau boleh nak pergi bersama family. ish dah menyimpang jauh lak saya ni. 

nanti cerita pengalaman di perth,australia pula.walau pada mulanya sangat takut, takut berjauhan dengan family tapi bila sampai sana......

Bersambung 

Sunday, August 11, 2013

salam syawal

assalamu'alaikum...

salam syawal, salam aidilfitri...



Wednesday, June 05, 2013

di Sabah kita

haloooo

dengar je nak ke sabah dh terbayang kan air lautnya yg menghijau jernih...nampak ikan2 berenang2 macam dalam aquarium.tetiba tringat cerita ikan duyung.

sampai sabah c/in hotel.solat, terus keluar cari makanan.perut dah berkeroncong minta diisi walaupun kt flight dh makan nasi ngan sate ayam.urmmm kuatnya makan.hik3. dengar je nak makan lobster, udang perut dah mengelodak.kalau nak tahu saya ni bukan pemakan makanan laut.adeh! Rugi.tapi kat sini belasah juga sebab geramkan melihat size udang memang mengila besar2, lobster besar2.ikan jangan cerita lah.memang segar2.ya allah serius, rasa macam nak beli bawa balik segamat.nak bagi family merasa juga apa yang saya rasa.

4 hati 3 malam disini...tak berjalan sangat, habis kerja dah jam 4.30...jadinya nak ke pulau pun memang tak sempat.kat sini jam 6.30 dah gelap. dapat lah jenjalan kat pasar philipine kat sini.mencari barang2 untuk dijadikan kenangan. Penat berjalan, kita hilangkan dahaga dengan air avacado pula.memang terbaik, segar tekak dan nyaman sekali.digandingkan pula ikan2,udang dan lobster yang sangat besar dan segar.gandingan terbaik!

balik hotel, tengok balik apa yang saya beli, wah2...cukup  ke nak nak beli barang basah ni nanti.mutiara? Memang cantik berkilau. Dorang cakap mutiara ni nak tgk asli atau tak, boleh bakar nak buktikan keasliannya.mutiara asli takkan terbakar.wah sanggup kea?sayang wey! Mutiara air masin lebih murah berbanding air tawar.tapi tak tahu kenapa...

penat bekerja hilang lepas shoping!kih3...seb baik ada kawan perempuan.ada geng!
insyaallah panjang umur, boleh ajak suami dan anak2 kesini. pergi
Pulau dan ke Kaki gunung pula. permandangan lagi menakjubkan. Lebih2 lagi pulau sipadan..

jom kite jengah gambo2 lak...

Sunday, December 30, 2012

Cameron highland

Assalamu'alaikum...

tenang, sejuk dan mendamaikan. suhu kat sini 23celcius.sepanjang malam hujan.

setelah 9 tahun tidak menjejakkan kaki disini.akhirnya semalam kami tiba juga disini.wah...jejak je disini satu persatu kenangan masa honeymoon dulu dibuka, yang memang telah disimpan rapi2 jauh disudut hati ni.membuatkan saya tersenyum sendiri.sekarang kami bawa 2 orang permata hati kami pula.

dulu di hotel equatorial sekarang di hotel iris.harga memang naik berbanding hari2 biasa.hampir 30%. Yang pasti memang berat nak tinggalkan perkampungan disini.

bestnyaaaa menikmati permandangan dan buah sayuran yang segar

Jom jamu mata di sini.cuba tengok strawberry dia, walaupun masam tapi bila digandingkan dengan coklat atau whipping cream dan aiskrim vanila, perghhhhh meletop..x tahan, makan sampai puas buah ini bila sampai disini...sangat best




Saturday, November 10, 2012

konsert Dato' siti live @kuantan 9.11.2012

assalamualaikum...

Sebenarnya saya ni bukan jenis kaki konsert.tapi bila mendengar Dato' siti nak buat konsert.ini pun melalui sahabat saya nani.dia pun memang dah beli tiket secara on line.

dari mula dengar hingga nak beli tiket seterusnya sampi ke hari konsert hari ni secara terus-terusan berdebar-debar tanpa henti.memang saya sampai mimpi jumpa Dato' siti.gedik kan saya.tapi memang realiti, saya memang minat dan seterusnya idola saya...gila tak berdebar nak jumpa...

memang dari mula pembabitan Dato' siti ke dunia seni ni, saya dah mula mengumpul gambar2 Dato' siti.fanatik ke saya? Bukan sahaja cantik, cute malah sangat sopan dan tidak mudah melenting jika ada isu berkaitan dengan dirinya dan yang paling penting mempunyai suara yang sangat merdu.persis dari kayangan, memang jeles sebab semua yang diidamkan bagi seorang wanita ada pada diri nya...gila tak jeles...hi3

Semakin hari semakin berdebar bila hari yang ditunggu-tunggu semakin hampir..saya pergi ke kuantan bersama-sama 3 sahabat yang lain.serius saya tak boleh tidur malam tu.

Kami sampai awal di kuantan, kami terus ke penginapan.rumah makcik sahabat saya yang memang sporting.membuatkan saya rasa berada di rumah sendiri.best!
dalam jam 5 petang kami sampai di dewan di mana akan berlangsungnya konsert malam ni..seronoknya jangan cerita lah...

Dalam memilih baju untuk dibeli nak buat kenangan tiba2 nampak k rozie, pengurus Dato' siti keluar dari pintu dewan.terus menuju ke situ nak ambil gambar.tiba2 sahabat saya bagitahu "siti" sambil tangan dia tunjuk ke arah siti.ya allah hanya tuhan je yang tahu perasaan saya masa tu.tinggal k rozie yang baik dan sporting tu sbb kami dah berlari tak cukup tanah nak dapatkan Dato' siti.

Masa tu saya shaking satu badan bila dapat pegang tangan Dato' siti. Senyum pun menggigil bibir nak ambil gambar...ya allah...
Dato' siti yang memang mempunyai attitude yang sangat baik, melayan kami walaupun masa yang sama bekejar nak bersiap-sedia untuk majlis malam ni.memang tidak sombong langsung.ya! itulah sifat yang membuatkan peminat semakin fanatik walapun sudah lama tak buat konsert tapi dewan tetap penuh. sifat yang merendah diri dan sangat sopan...Ya allah!

malam tu masuk dewan membuatkan ku tergamam tidak percaya melihat penyanyi kesanyangan menyanyi depan mata.siyes air mata bergenang nak nangis tapi kontrol2...orang lain semua bersorak tapi saya masih tergamam dan masih dalam keadaan diawang-awangan kerana macam tak percaya...hu3

malam tu saya tidur nyenyak sambil tersenyum....

jika berkesempatan boleh pergi lagi





Wednesday, October 24, 2012

study + exam

Assalamualaikum...

hari ni last azfar haziq exam untuk sekolah agama. Untuk sekolah kebangsaan, memang x ada exam.silibus dah lain.bila anak dah abis exam,fuhhhh ibunya yang lega.

Apabila anak exam, haruslah ibunya yang tak senang duduk dan risau semua bersarang di dalam dada ni.jadi ibunya pun katam sama baca buku ngan anak semata-mata nak ajar anak.ajar seorang tapi suara dah macam tarzan.macamana cikgu2 diuji begini dengan nak menghadap ramai anak murid...ermmmm.itu lah sebab tak berapa minat jadi cikgu...hurmmm

jadikan cerita, saya ajar lah haziq subject ibadat. Dalam tu termasuk cerita berkenaan najis. Termasuk najis muhallazah, mutawassitah...Ibunya membuat huraian termasuk lah cerita pasal anjing dan khinzir.ibunya cerita smpi naik syaih sampai suara pun dah macam mengajar berpuluh anak murid. Sampai haziq bersuara "ibu, cakap slow2 kang atok kt sebelah dengar" yang tak tahan ngan mimik muka tu.sambil tangan kat mulut. atok yang dimaksudkan tu adalah jiran sebelah rumah saya, cina...sebabnya cerita pasal pemakanan ni la

Tak sangka kan anak saya dah besar dan dah pandai nak jaga hati dan perasaan orang lain...alhamdulillah...

Tuesday, October 09, 2012

sahabat

Assalamualaikum...

bukan senang kan nak dapat sahabat yang betul-betul memahami dan sekepala kan?

sebab saya pernah ada seorang kawan baik juga semasa di IPTA dulu. Tapi disebabkan ada masaalah yang ditimbulkan sendiri dan berulang kali iaitu MENIPU.memang pada mulanya, malas nak ambil tahu dan mungkin ada sebab musabab dia buat begitu.tapi makin dibiarkan acapkali pula dia terus-terusan dengan feel dia. saya pun memang terus tawar hati untuk berkawan atau bersahabat jika berterusan begini.saya ambil keputusan untuk terus berdiam kan diri dan menjauhkan diri.1st time saya rasa sangat sedih kerana berkawan memang memerlukan keihlasan....dan disebabkan itulah saya sangat berhati-hati...

saya pun tak tahu kenapa selalu ada orang yang menyampaikan kepada saya.membuat saya jauh hati sekaligus terluka juga.saya bukan lah baik sangat tapi saya selalu berharap saya dikelilingi dengan orang yang ikhlas dan jujur...

alhamdulillah, semenjak zaman persekolahan lagi saya memang ada sahabat baik yang memang memahami.jarang kami bertegang urat dan lebih kepada sifat berterus terang. Lebih telus membuatkan hubungan kami makin akrab dan lebih ikhlas...sayang ketat-ketat kat korang.

semoga persahabatan kami akan terus berkekalan hingga tiada berpenghujung.

korang mempunyai sahabat baik tak?